سفارش تبلیغ
صبا ویژن







کوماراسوامی معتقد است آنچه هنر دینی را از هنر متأخر کلاسیک ممتاز میکند این است که در هنر مدرن سبک بخاطر خودش دنبال می شود و این تا جایی ادامه می یابد که به حذف موضوع می انجامد. از دیدگاه او  نیت و مقصود از تولید اثر هنری در بخش اعظم هنر مدرن، یا جلب رضایت دیگران است یا ابراز خویشتن. هنرمند مدرن به وضوح به خودنمایی می پردازد و از طریق آن به استثمار خویشتن تن میدهد و فردگرایی مدرن(Individualism) نیز صراحتاً بر این فردنمایی و ابراز نظر(افلاطون آنرا تملق و چاپلوسی می داند) مهر صحت می نهد و آنرا توجیه می کند. در مقابل هنرمند عهد میانه مسیحی و آفرینندگان آثار هنری اسلامی خصوصیتاً گمنامند و سلوکی «غیر خود نمایانه» دارند، چراکه در این ساحت ارزش اصلی متوجه حقیقت است نه آفریننده ی آن. این ماجرا در دوران یونان باستان نیز دغدغه متفکران بوده است و ارسطو درباره فن سخنگویی و بلاغت که از مورد توجه ترین تجلیات هنری یونان باستان است، می گوید: «بلاغت هنری است که به حقیقت و معرفت نفوذ و نیرو می بخشد و آنرا بر انسان عرضه میدارد. در حالیکه سوفسطائیان آنرا هنر تنفیذ کلام سخنگو می دانند.

برخی از دوستان چندبار خواسته اند که برای گذران تابستان چند کتاب برای مطالعه معرفی کنم. از آنجا که غالب دوستان ناظر به دوره های غرب شناسی و کلاس های درسی چنین درخواستی کرده اند، در همان فضا کتاب هایی را پیشنهاد می کنم:

کتاب «فلسفه هنر شرقی و مسیحی» اثر آناندا کوماراسوامی و ترجمه آقای ذکرگو کتابی بسیار خواندنی است. این کتاب چیزی شبیه کتاب معروف «آسیا در برابر غرب» اثر داریوش شایگان است. اثر نزدیک آن بازکردن افق های جدید در فهم پدیدار شناسانه ی سنت و هنر سنتی است. کوماراسوامی از گروه سنت گراهای معروفی  چون گنون، شوان، لینگز و سید حسین نصر است. هزچند این کتاب چیز زیادی در خصوص هنر اسلامی بازگو نمی کند لیکن همانطور که می دانید در نگاه حکمی، هنر اسلامی و هنر مسیحی توأمان به عنوان هنر دینی مورد بحث قرار می گیرند. متن کتاب با ترجمه ای روان و گویا در اختیار خوانندگان قرار گرفته است و اشارات لطیف نویسنده به تعارضات عالم مدرن با «زیست-جهان» سنتی، شرقی و دینی برای نکته سنج ها شیرین و موثر است.

 این کتاب را فرهنگستان هنر (اگر اشتباه نکنم) در سال 86 برای نخستین بار منتشر کرد.

 متن فوق بخشی از این کتاب است که البته با کمی دست کاری در جزوه ی هنر اسلامی دانشگاه هنر و دانشگاه امام (صادق علیه اسلام) درج کرده ام.

در پست بعدی چند رمان معرفی خواهم کرد... انشاءالله

ایام ماه شعبان مارا هم دعا کنید....

درباره هنر مدرن چندی پیش مطلبی با عنوان " از مدئا تا مدونا" منتشر کردم... در  اینجا  ببینید



  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :وحید یامین پور::نظرات دیگران [ نظر]
    کلیه ی حقوق این وبلاگ متعلق به نویسندگان آن می باشد
    گروه فناوری اطلاعات آن لاین تکنولوژی